2016. október 11., kedd

Kisgyerek kis-gond, nagygyerek nagy-gond

A kisgyerek egész másképp veszi igénybe
 a szülőket, mint a nagy gyerek
Mindenki hallotta a fent mondatot. Azonban amíg az embernek kicsi gyermeke van, esetleg több is, nem is tudja elképzelni, hogy mi lehet ennél nagyobb gond, mint az éjszakai felkelés, betegségek, pelenkázás, altatás, gyerek után rohangálás stb. Ez teljesen betölti a napokat, kimeríti az anyukát, hiszen itt egy folyamatos fizikai jelenlét szükséges. Ha véletlenül sikerül leülni egy percre, biztosan akkor borul ki valami, esik el a gyerek, az a játék kell neki, amit a polcról kell levenni az anyának, pisilni kell stb stb stb.

2016. október 7., péntek

Munka – család – gyerekek

Még nem találkoztam olyan anyukával, aki az egyensúlyt e három dolog körül könnyedén megtalálta volna a mindennapjaiban és egy olyan harmonikus rendszert tudott volna kialakítani, amiben nem merülnek fel kérdések, miértek, lemondások.

Nem könnyű az egyensúlyt megtalálni

Az ipari forradalom lezajlása után családok gazdasági szükségletei és a népesség szaporodás következtében a női munkaerő iránti kereslet megnőtt. Manapság a modern társadalmakban szinte elképzelhetetlen az egykori családmodell: az anya otthonról és a gyerekekről gondoskodik.
A női egyenjogúságnak köszönhetjük, hogy már nemcsak a gyermekünkért, az otthoni tennivalókért, hanem a munkánkért is felelősséget kell vállalnunk.