2016. január 20., szerda

Kortárs-orientáció


Azt a jelenséget nevezzük kortárs-orientációnak, mikor a gyerek életében a kötődés, a szülők felé lazul, és a kortársak felé megerősödik.

Érdemes néhány dolgot tudnunk, hogy ez miért alakul így a mai világban.


A gyermeknek erőteljes genetikai késztetése van a kötődésre, az nincs az agyukba beágyazva, hogy ez a kötődés mindenképpen a szülők felé irányuljon, hiszen ebben az esetben elképzelhetetlen lenne az örökbefogadás. Agya arra van beprogramozva, hogy kötődjön valakihez, és hogy megőrizze a kapcsolatot azzal a személlyel, aki számára a tájékozódási pontot jelenti.

2016. január 19., kedd

NINCS mostantól "vacak", vagy feleslegesen megvett játék, pláne kidobott pénz!

Ajánlom figyelmetekbe Nasinszky Ági cikkét, aki a népszerű: Speciális Juttatás és Fejlesztés című blog szerzője. 

Sziasztok! Szeretnék bemutatni egy újonnan indult webshopot!
Karácsonyi játékvásárlásnál akadtam rá, vagyis egy kedves barátnőm. Nagyon megtetszett ez a Csipeszes játék , amit akkor meg is vásároltunk. Azóta is használjuk, lelkesen:)
Arra gondoltam milyen jó lenne kipróbálni és kipróbáltatni szakemberekkel is, (terápiás foglalkozások keretén belül is) ezeket a fejlesztő játékokat. Így született meg az ötlet (és lett valósággá), hogy egy vagy két hetente bemutatunk a blogon egy új játékot, szakemberek véleményezésével és/vagy anyukák szemszögéből is!

Eddig is írtam játék-ajánlókat, amiket el tudtok olvasni ITT
A webshop vezetője is egy édesanya!  Tovább a blogra!

2016. január 13., szerda

A jó kapcsolat alapja a MEGÉRTÉS


A jó kapcsolat alapja a megértés
Mi is a megértés. Megérteni gyermekünket annyit tesz, tudjuk, hogy a fejlődésnek mely szakaszában tart éppen és empátiát tanúsítunk iránta. A szülők hajlamosak átsiklani afelett az egyébként magától értetődő tény felett, hogy gyermekeik - függetlenül az életkoruktól - még éretlenek és a fejlődés folyamatában állnak. Még fel kell nőniük hisz gyerekek. A gyerekes magatartásuk azonban könnyen idegesítővé válhat, ha bosszantó dolgokat tesznek. Ilyenkor hajlamosak vagyunk indulatossá válni, holott érdemes elgondolkodni azon, hogy: Arra számítottam, hogy a gyerekem nem fog gyerekesen viselkedni?

2016. január 2., szombat

Békés karácsonyt!



Békés karácsony - mindenki ezt kívánja
Ez a mondat mindenki szájából elhangzik ezekben a napokban. 
De miért pont a békességet kívánjuk, hiszen ebben az időszakban veszekszik a legtöbbet a család. Minél inkább hangulatos, meghitt, ünnepet látunk magunk előtt, annál inkább vitába, morgolódásba, veszekedésbe torkollik az együttlét. Persze, ez nem mindenhol és nem mindig van így, de gondolom mindenki tudja, hogy miről van szó.