2016. június 23., csütörtök

Házasság - A női és a férfi lélek

Fiús család
Lányos család












Ha az embert önmagával azonos nemű testvérek vették körül és csak felületesen ismeri a másik nemet, akkor bizony meglepetéseket fog okozni, hogy mennyire másképp működik egy nő illetve egy férfi. Egy fiú testvérekkel körbevett férfi bizony meg tud lepődni egy női lélek mélységein és magasságain, és idegenként csengenek neki az alábbi kifejezések: gyengédség, megértés, kibeszélés, érzelem stb.
A nő ugyanezt élheti át a férfi lélek időnként totálisan érzelemmentes megnyilvánulásain.
Persze ezek sztereotípiák, de vannak nagyon jellemző tényezők.

Milyen a női és a férfi lélek


Amikor egy nő zaklatott, kimerült vagy kétségbeesett, akkor fokozottabban vágyik arra, hogy érezze, nincs egyedül. Vágyik a férfi közelségére, a bensőségesség érzésére, egy kis beszélgetésre.  El szeretné mesélni, meg szeretné osztani a szeretett férfivel az egész napját pontról pontra. Ha valaki megbántotta, akkor azt kell kibeszélni, ha valami öröm érte, akkor azt. Miután kibeszélte magát, akkor megnyugszik. Ilyenkor a legfontosabb bizonyítéka a szerelemnek, ha a férfi meghallgatja. Ha ugyanis a nő megoszthatja valakivel az érzéseit, akkor megerősödik abban a hitében, hogy érdemes a szeretetre. Már nem kételkedik, és eltűnik a bizalmatlansága.

A nő kibeszéli a problémákat

Ezzel szemben a férfi hallgat. Elvonul. Egyedül szeretne lenni. A férfi így vezeti le a feszültséget.  Általában valami csendes tevékenységet szeret folytatni: olvas, bütyköl valamit.  Gondolkodik, és magányba vonul. Ha a nő erre nincs felkészülve joggal gondolhatja azt, hogy: milyen utálatos, itt vagyok a problémáimmal meg akarom osztani vele, hogy jól kibeszéljük magunkat, ő pedig meg sem hallgat!
A nő ekkor úgy gondolja, hogy a férfi is úgy működik, mint ő, és azért nem hallgatja meg, mert nem érdekli, hogy mi történt vele, sőt nem is érdekli egyáltalán. Ekkor sértve érzi magát!
A férfi viszont mit él át: végre itthon egy kicsit feldolgozhatom magamban a nap eseményeit, annyira jó lesz egy kicsit elvonulni, de miért nem tudok itthon egy kis nyugiba lenni? Miért nem hagy egy kicsit nyugton. Értse meg, hogy most nem vágyom arra, hogy hallgassam! A férfi is gondolhatja úgy, hogy a nőnek is úgy kellene működnie mint a férfinek, de hát miért nem ad egy kis magánszférát. Ő is sértve érezheti magát. 
A férfi inkább csendben elvonul

Óriási hibát követ el az a nő, aki ilyenkor szóra akarja bírni a férfit. Visszautasítás, ideges szóváltás lesz a vége, és mindkettőjükben a meg nem értettség érzése marad.
Még nagyobb melléfogás, ha a nő ilyen esetben tanácsot próbál adni.  Azt jelenti neki, hogy nem bíznak benne annyira sem, hogy egészen apró dolgokat meg tudna oldani egyedül is. Ha a nő rámutat arra, hogy párja mit tett rosszul, ezt a férfi súlyos kritikának értékeli. A nőt a segítségadásban a szeretet kimutatásának vágya vezérli, a férfi, pedig támadásnak, fájó kritizálásnak éli meg.


Némi előismerettel ezt a friss házas felek felismerhetik, és kompromisszumok árán tökéletes harmónia alakulhat ki otthon.


Mikor a feleség érzékeli, hogy a férj gondterhelt, és egy kis magányra vágyik, akkor hagyja őt félrevonulni, vagy akár meg is kérdezheti, hogy akar e egy kicsit csevegni.
A férj is mikor látja, hogy a feleségből szinte kibukik a mondanivaló, akkor nem vonul el a magányába, hanem szeretettel, odafigyelve! végighallgatja, és máris béke honol az otthonban!
A nőnek szeretet kell a férfinek elismerés, tisztelet. 
Egy nőnek egy apró kedvesség: meglepetés, virág, kedves szó megemeli a lelkét és jó hangulatba tud kerülni. Egy férfinek lehet egy finom ebéd, egy őszinte elismerés, de a kedvenc édesség is megteszi a hatását.

Bár ettől bőven lehetnek eltérések, egy házasságban érdemes ki-kísérletezni, hogy a másik fél minek örül. 


Ha azt érzik a nők, hogy törődnek velük és szeretik őket, egyre jobban kivirulnak és minden eddiginél többet és szívesebben tudnak adni önmagukból. Amikor egy nő beleszeret egy férfiba, akkor azt reméli, hogy erős, gondoskodó társra lelt. Ha egy nő hosszabb ideig csak ad, de nem kap viszonzásul törődést, szeretgetést, akkor magányossá válik. Megéli az elszigeteltséget.


A legtöbb férfi alig érti, hogy milyen fontos a nő számára, hogy érezze a társa támogatását. A férfiak néha jól látják, hogy a nő egyedül is megbirkózik a feladattal, ezért nem támogatják. Hiszen a férfiak úgy működnek, hogy ha egyedül is meg tudnak oldani egy problémát, akkor nem beszélnek róla senkivel. Ezért nyugodtan hallgatnak, amikor látják, hogy a nő képes megbirkózni a feladataival. A nő viszont - bár az eszével tudja, hogy megoldja a problémáit, de az érzései mégis igénylik a figyelmet, kényeztetést, a szeretet megnyilvánulását.

A férfiak megoldásokat akarnak, ha egy nő nem fogadja el a férfi megoldási javaslatát, akkor a férfi úgy érzi megkérdőjelezték a hozzáértését, nem tisztelik eléggé. 
A férfiaknak az a fontos, hogy érezzék, hogy szükség van rájuk. Úgy lehet őket ösztönözni, ha elismerik erőfeszítésüket. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése