2016. május 17., kedd

Hatékony kommunikációról a tinédzser gyerekkel

Kulcs: a hatékony kommunikáció

Szaknyelven akkor beszélünk hatékony kommunikációról, amikor az üzenetet küldő személy egyértelmű, könnyen érthető üzenetet küld, a befogadó személy pedig a küldő szándékai szerint értelmezi ezt. A valóságban, különösen családon belül ezt nem mindig könnyű megtenni. A szülőket gyakran lefoglalják munkahelyi teendőik, a háztartás vezetése, családi és baráti kötelezettségeik. A serdülők részt vesznek az iskola tanulmányi és szociális életében, iskola utáni és hétvégi tevékenységeken, kikapcsolódnak a barátaikkal. Ennyi minden mellett nem csoda, hogy sokan nem teszik meg az egyértelmű kommunikációhoz és a figyelmes hallgatáshoz szükséges lépéseket. Ez problémákhoz vezethet a tinédzserekkel folytatott kommunikáció során.


Figyelj oda a tinire, ha beszélgetsz vele

A szülők és a tinédzserek két dolgot tehetnek a kommunikációs problémák csökkentésére:


  • Beszéljetek gyakrabban!

Minél többet beszélgettek egymással, annál nagyobb az esélye, hogy fontos üzeneteket adtok át egymásnak. Az irodába, iskolába menetel előtti időszak, az étkezések, valamint a hétvége alkalmas a tinédzserekkel folytatott beszélgetésre. Próbálj meg minden nap legalább egy olyan étkezést megszervezni, amikor a család együtt ül asztalhoz és beszélgethet. Néha nem is számít, hogy miről beszélgettek, csak az, hogy rendszeresen kommunikáljatok egymással.

  • Szánj külön időt a fontos üzenetek átadására!

Ha valami fontosat kell mondanod kamasz gyermekednek, például elmagyarázni a kisebb testvér gondozásával járó felelősséget, szakíts időt arra, hogy leüljetek, és szemtől szemben megbeszéljétek. Le is írhatod a fontosabb részleteket a serdülő részére. Kérd meg a tinédzsert, hogy mondja el neked, hogyan értelmezi az üzenetedet! A serdülő ugyanezt a megközelítést alkalmazhatja, ha fontos dolgot szeretne veled közölni.
Fontos üzeneteket írasd le vele,
 sőt kérdezd vissza, hogy megértette e

Miért olyan fontos a kommunikáció tizenéves korban?


Ahogy a tinédzserek egyre idősebbek lesznek, egyre több időt töltenek távol a szüleiktől és a családjuktól. Önálló döntéseket kell hozniuk. A tinédzserektől azt is elvárják, hogy felelősséget vállaljanak tetteikért. Bár a kamaszok egyre nagyobb függetlenséget kapnak szüleiktől, még tapasztalatlanok és folyamatos szülői útmutatásra van szükségük. Segít a nagyobb önbizalom építésében, ha a serdülő érettségi szintjének megfelelően ajánlod fel segítségedet.

Ha érzékenyen kommunikálsz tinédzserkorú gyermekeddel, segítesz neki abban, hogy felelősségteljes felnőtté váljon.

Segíts a kamasznak megérteni, ahogyan egyre idősebb lesz, úgy a családi szabályok is változnak!


Amikor Péter 18 éves lett és megszerezte a jogosítványt, szerette volna a családi autót hétvégén használni. Édesanyjával megbeszélték az autó használatának szabályait, és azt, hogy ez a kiváltság attól fog függeni, hogy Péter mekkora felelősséget tanúsít. Édesanyja elmondta neki, hogy meg kell tankolnia az autót mielőtt hazaviszi, és haza kell érnie vele a megígért időpontban. Azzal, hogy ezeket a szabályokat előre felállították, segített Péternek abban, hogy pontosan tudja, mit várnak el tőle. A szabályok tisztázása abban is segített, hogy Péter elfogadja a következményeket, ha nem sikerül betartania a szabályokat.

 
A szabályok idővel változnak,
minden életszakaszban 
ezt fontos tisztázni


Segíts kamasz gyermekednek, hogy nagyobb legyen az önbecsülése!


Gábor gyakran hasonlítja össze magát más gyerekekkel az iskolában. Sokszor csődtömegnek érzi magát, mert nem sikerülnek olyan jól a dolgozatai, mint a többieknek, és a kosárlabda csapatban is csak másodvonalbeli. Gábor édesapja meghallgatta fia panaszát arról, hogy ő nem olyan jó, mint a többiek és kifejezte megértését érzéseivel kapcsolatban. Ez általában segít Gábornak abban, hogy jobban érezze magát. Gábor édesapja több időt szakít arra is, hogy olyan közös programokat csináljon fiával, melyeket mindketten élveznek. Gábor édesapja külön hangsúlyt fektet arra, hogy kiemelje azokat a dolgokat, melyeket Gábor jól csinál. Gábor édesapja segít fiának értékelni saját erősségeit és képességeit.

Mutass tinédzserednek jó példát a problémák megoldására!


Erika egy nap vásárolni ment édesanyjával. Az egyik eladó nagyon durván bánt velük, amikor néhány ruhát megpróbáltak becserélni. Erika édesanyja higgadtan azt mondta az eladónak, hogy remélte, visszacserélheti a darabokat, majd megkérdezte, hogy az üzletvezető is jelen lehetne-e a cserénél. Az eladó sokkal segítőkészebben válaszolt. Erika később megkérdezte édesanyját, hogy miért nem lett dühös az eladóra. Édesanyja azt válaszolta: „Mérges voltam, de megtanultam, hogy jobb eredményt érhetek el azzal, ha nyugodt maradok és kitalálom a legjobb módját annak, hogyan kapjak olyan választ az illetőtől, amilyet szeretnék.” Erikának lehetősége nyílt arra, hogy megfigyelje és megvitassa a problémamegoldás egy hatékony módját.

 Segíts kamasz gyermekednek fontos döntéseket meghozni!


Gergő megpróbál főiskolát választani. A legjobbat szeretné, de nem tudja, hogyan tegye. Szülei beszélgetnek vele jövőbeli céljairól, azokról a főiskolákról, melyek programjai érdeklik Gergőt, és azokról, melyeket a család megengedhet magának. Azt javasolják Gergőnek, hogy a listája élén álló főiskolák közül hívjon fel néhányat és egyeztessen találkozót. Más lépéseket is javasolnak Gergőnek, hogyan szűkítheti le a választékot. Szülei segítenek Gergőnek kitalálni, hogyan hozzon jó döntéseket, és lehetővé teszik számára, hogy a jó döntés felé vezető lépéseket megtegye.

 A szülő és tinédzser közötti jó kommunikáció magában foglalja az odafigyelést.


A legfontosabb dolog, amit a szülők megtehetnek azért, hogy javítsák a tinédzserekkel folytatott kommunikációt az, hogy meghallgatják őket. Ha odafigyelnek a serdülőkre, akkor ez segít a szülőknek, hogy nagyobb befolyással legyenek a tinédzserek életére. A kamaszoknak érezniük kell, hogy fontosak, és számíthatnak szüleik támogatására és védelmére. Azzal, hogy odafigyelnek gyermekeikre, a szülők a törődés és biztonság üzenetét közvetítik.

Odafigyeléssel a szülők kapcsolatban maradhatnak tinédzsereik tapasztalataival és érzéseivel annak ellenére is, hogy a kamaszok sok időt töltenek távol tőlük. Végtére is az odafigyelés odafigyelést szül. A legtöbb szülő azt szeretné, ha kamasz gyermeke jobban odafigyelne rá. Azzal, hogy a szülők meghallgatják a tinédzsereket, sokkal valószínűbb, hogy a tinédzserek maguktól is meghallgatják őket. Legközelebb, amikor leülsz kamasz gyermekeddel, kérd meg, hogy mondjon neked valamit és csendben hallgasd végig mondanivalóját.

Ne félj beszélni a kényes témákról!

Kényes témát is meg kell beszélni,
ne legyen tabu a beszélgetésetekben

Olyan problémás témára mint például a szex  gyakran az első reakció a téma elvetése, vagy olyan választ adunk gyermekünknek, amellyel azt üzenjük: „Ez olyasmi, amiről nem beszélünk.” A kényes témák elkerülésével az a probléma, hogy a szülők ezzel azt kockáztatják, hogy nem fogják őket további kényes kérdéseikkel felkeresni, így akár könnyebben bajba kerülhetnek.
A kamaszoknak kérdéseik lesznek a szexről, és szexuális érzéseik és gondolataik támadnak. Ha a szülő támogatja és megérti kamasz gyermekét, amikor érzéseivel és gondolataival kapcsolatos kérdéseket vet fel, akkor sokkal valószínűbb, hogy nem fog ösztönösen viselkedni, amikor szexuális döntéssel szembesül. Ezek a tinédzserek tájékozottabbak érzéseikkel és gondolataikkal, valamint viselkedésük következményeivel kapcsolatban. Ha a tinédzser megérti, hogy mi történhet, ha szexuális kapcsolatba kezd, és tudja, hogy szülei nem félnek beszélni vele erről és válaszokat kap szexualitással kapcsolatos kérdéseire, akkor ezek a tinédzserek védettebbek lesznek a többiek szexuális viszony kialakítása iránti nyomásával szemben.

Az alábbiakat teheted, hogy könnyebben bánj a kényes témákkal:

  • Rendszeresen légy jelen gyermekeid életében, mindig tudd, hogy hol vannak, és ellenőrizd gyermekeid viselkedésével kapcsolatos aggodalmaidat. Így valószínűbb, hogy korai stádiumban tudni fogsz arról, ha baj van és jobb esélyed van arra, hogy segíteni tudsz gyermekednek, mielőtt a dolgok kicsúsznának a kezei közül.
  • Bátorítsd gyermekedet, hogy hívja el a barátait hozzátok délután vagy vacsorára. Sokat megtudhatsz tinédzsered életéről, ha otthonodat kellemes hellyé teszed barátai számára.
  • Beszélgess olyan szülőkkel, akik gyermeknevelési módszereit méltányolod.
Időnként hívd el a barátait, hogy megismerhesd őket


Mit tegyetek az olyan nézeteltérésekkel, melyeket nem sikerül megoldanotok.


Időnként a szülő és tinédzsere közötti mindennapi nézeteltérések miatt a szülő úgy érzi, hogy tehetetlen és bárcsak tudná, mit tegyen. A szülő és kamasz gyermeke gyakran veszekedik a háztartási teendők, szobafogság, barátok, tevékenységek miatt. Ezeknek a veszekedéseknek a nagy része azért merül fel, mert a tinédzserek és a szülők ezeket a mindennapi problémákat egészen másképp látják. Vegyük például a rendrakást a tinédzserek szobájában. Sok kamaszt nem igazán érdekel, hogy rend van-e a szobájában. Többnyire a barátok és az otthonon kívüli tevékenységek a fő prioritás számukra. Sok szülő számára az, hogy tinédzser gyermeke nem törődik szobája rendjével azt az érzést keltheti, hogy a kamasz nem tiszteli szülei értékrendjét. A jó hír az, hogy sok rendetlen kamasz tiszteli a szüleit és felelősségteljes felnőtté válik. De amíg nem válnak felelősségteljessé a saját otthonuk iránt, addig nem érzik úgy, hogy a takarítás nagyon fontos lenne. Mi tehet eközben a frusztrált szülő?

Sok szülő úgy találja, hogy egyfolytában könyörög kamasz gyermekének, takarítsa ki a szobáját, vagy megcsinálja helyette ő maga, vagy egyszerűen csak beletörődik, hogy rendetlen a szobája. Lehet úgy beszélni a tinédzserrel, hogy az változást hozzon?

Tinédzsereknek a szoba rendben tartása nem könnyű...

Mit tegyünk, ha a beszéd sehová sem vezet? 


Nem mindig könnyű a beszélgetés szülő és kamasz gyermeke között. Néha nem számít, hogy milyen keservesen próbálsz kommunikálni tinédzsereddel, úgy tűnik, hogy semmi nem megy át belőle, vagy a tini rossz üzenetet hall meg. Amennyiben ez történne, elengedhetetlen, hogy felülvizsgáld „HOGYAN” kommunikálsz vele.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése