2016. április 26., kedd

Tinédzserek és a divat

Mikor kezdi el érdekelni a divat? 

Mikor kezdi el a gyerekeket érdekelni a külsejük


Ez egyénenként eltér. Van, aki már egész kicsi korában nem érzi jól magát bizonyos ruhában. Van akit ez később sem érdekel igazán. Fontos, hogy az emberben legyen egy igényesség az öltözködésében, fontos, hogy tisztába legyen vele, mi az ami jól áll, mi az amit viszont el kell kerülni divat ide-oda.


Ha korábban nem is kapta el az embert a divatozás, tinédzserkorban ez biztosan megjelenik, amikor felerősödik a kortársak közötti erős kapocs. Ez a kötődés nem csak lelki, hanem külső jelei vannak az összetartozásnak, ez például az öltözködés. Látszanak az iskolában ki-kinek a közeli barátnője, ki melyik "táborba" tartozik, a ruha, a hajviselet megmutatja.


Tinédzser korban a kötődés a hasonló
kinézetben is megjelenik

A divatozás  jó dolog. Van aki ért hozzá, van aki nem. Látni olyan embereket, akik olyan kifinomultan állítják össze a ruhájukat, kiegészítőket, színeket, mintha legalább is szakemberek segítettek volna neki. Ezek azok, akiknek ez ösztönös, akinek érzéke van hozzá, látja mi áll jól neki, mi nem, mi-mihez illik. Ez egy tanulható dolog, de valakiben alapjáraton benne van ez a készség.
Van azonban, aki képtelen erre, nincs érzéke a színekhez, és fogalma nincs hogy mi áll neki jól.

Van akinek van érzéke ahhoz, hogy mi áll neki jól,
van akinek ezt tanulnia kell


Akibe ez a képesség be van kódolva, azoknál még egész kicsi korban megjelenhet, úgy, hogy egyedül öltözködik és ízlésesen állítja össze a ruháit. Nem feltétlenül kell ebbe szülőként beleszólni, lehet engedni, korrigálva, ha szükséges, de nem kell feltétlenül ráerőltetni a saját elképzelésünket a gyerekre, hiszen neki is van egyénisége. Ezt nem lehet gyökeresen megváltoztatni, ráadásul ami jó, azt nem kell kiirtani a gyerekből.

A mai világban különösen lényeges az első benyomás


Ahhoz, hogy jó benyomást kelts, figyelj a külsődre


A divatnál az igényességet is meg kell említeni. Az alap ápoltságot meg kell tanítani a gyereknek: tisztálkodás, tiszta ruha, mosott haj, ápolt köröm stb. 
Azt is meg kell tanítani, hogy milyen alkalomra milyen ruhát vegyen fel. 
Ebben is a helyes szülői mintaadásnak fontos szerepe van, hiszen a gyerekek figyelik a szüleiket, eleinte utánozzák is őket, és ha látják, hogy az utcára igényes külsővel indulnak a szülők, látják mibe mennek dolgozni, és mibe egy ünnepi alkalomra, akkor ezt a gyermek is megtanulja.


A testalkatra is érdemes figyelmet fordítani. Minden ember más, és mindenkit fel lehet ízlésesen és csinosan öltöztetni, nem kell ahhoz modell alkatúnak lenni. Csupán tudni kell, hogy mi áll jól és mi nem. Ha nincs hozzá érzéked akkor érdemes figyelni más hasonló testalkatú embert, és nézni, hogy mely típusú ruhákat hord, és mik állnak jól neki: hosszú, rövid,  szűk fazonú,vagy bő.
Ha nem megy lehet szakértőket is megkérdezni, tanácsot kérni. Néha olyan dolgokról derül ki, hogy jól áll az embernek, amire nem is gondolt volna.

Hiába a legdivatosabb ruha,
kérdés, hogy illik e hozzád? 

Azonban stílusok jönnek-mennek, azt azonban ne tévesszük szem előtt, hogy divatot követni nem feltétlenül szükséges. Hiába vesszük meg a legdivatosabb színű, fazonú ruhát magunknak, ha az elüt a személyiségünktől, alkatunktól, akkor az a visszájára sülhet el.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése