2015. szeptember 28., hétfő

A szexuális felvilágosításról - szülőknek

Szülőként a szexuális felvilágosítás nem könnyű téma.

A szexuális felvilágosítás a szülő feladata

Sok szülő már előre gondolkodik, hogy hogyan is fogja ezt megtenni, és persze mikor. 
Az egyszer biztos, hogy ezt nekünk SZÜLŐKNEK a feladatunk.
Nem bízhatjuk ezt rá a suli orvosra, tanárra, pláne nem a barátokra.

A szexuális felvilágosítás esetében,  a MIKOR  fontosabb a HOGYAN-nál.
Ha túl korán teszed, még akár lelki sebeket is okozhatsz és olyan terheket rakhatsz rá a gyerekre, amikre ő nincs felkészülve.
Ha túl későn teszed, akkor meg a barátokon keresztül beszedett torz információkat kell helyes irányba terelned, ha még ez egyáltalán lehetséges.

2015. szeptember 26., szombat

A sport megtartó ereje

"Mikor sportoltam összeszedett életet éltem, 
kitűnő tanuló voltam"
A sport, a mozgás, életkortól függetlenül minden testnek léleknek a javát szolgálja.
Gyermekkorban a sportnak nagy szerepe van abban, hogy a felgyülemlett energiát helyes, irányított módon tudják a kicsik felhasználni. A megfelelő sport megtalálása nem mindig könnyű. Eleinte főleg érzelmi alapon választunk, jó a hagyjuk lehetőség szerint több mindent kipróbálni gyermekünket. Persze fontos szempont a sport egyesület elérhetősége is. Hiába szeretnénk verseny korcsolyázót faragni a gyerekünkből, ha az az egyesület a város másik végén van - hacsak nem vagyunk teljesen fanatikusak - akkor valószínű, hogy más sport után nézünk.

2015. szeptember 23., szerda

A kamaszkor...


A kamaszkor a gyereknek,
de a szülőnek sem könnyű
A kamaszkor nem egy könnyű folyamat. Testi-lelki változások garmadával járó, érzelmi hullámokkal tarkított, felnőtt- és gyerekkor között ingázó emberek agóniája. Persze, ez elég sarkított fogalmazás volt, de nagyjából ezek a tulajdonságok mind jellemzik ezt a tizenéves kor elején kezdődő és a vége felé hanyatló alakulási, érési folyamatot, metamorfózist.
Ez az időszak a szülőnek sem könnyű.
Különösen, ha az első gyerekről van szó, ahogy az újszülött ellátását, ehhez az időszakhoz való viszonyulást is tanulni kell. Ahogy az ösztönök akkor is a segítségünkre siettek, (bár az ismerősök, tapasztalt barátok jó tanácsai, útmutatásai néha egy falat kenyérként hatottak) most sincs ez másképp. Sok mindent ösztönösen teszünk, vagy épp nem teszünk, de a tapasztalt barátok tanácsai, szakemberek véleményei most is óriási segítséget nyújthatnak.

2015. szeptember 20., vasárnap

A VIBER fogságában

A Viber önmagában egy nagyon jó alkalmazás, lehetővé teszi hogy azonnali párbeszédeket folytathassunk telefonunkon. Internet előfizetés, illetve Wifi szükséges hozzá.



2015. szeptember 17., csütörtök

Kommunikáció


A jó kapcsolat alapja a kommunikáció

Ahhoz hogy jó kapcsolatod legyen kamasz gyerekeddel, hogy ne csak a barátok legyenek akik meghallgatják és megértik őt, beszélgess vele sokat.




2015. szeptember 16., szerda

Miért?

Megosztok veletek egy nagyon megdöbbentő videót.
Tizenéves lányokkal vette fel egy srác a Facebookon a kapcsolatot, majd randit beszélt meg velük. 
A lányok, egy felületes egy-két napos csetelés után, gondolkodás nélkül hajlandóak voltak vele találkozni. A lányok apja, vagy mindkét szülője lesben várta a naiv kislányát, aki önként, és dalolva masírozott egy idegen emberrel a találkozóra. A szülők sem hitték el, hogy a lányuk ezt képes megtenni, gondolom azt feltételezték, hogy a beléjük táplált nevelés megtermi gyümölcsét. Sajnos nem így történt, de ez az eset után, talán több szülő és gyermek is elgondolkodik ezen...

Digitális lábnyom...

Lehet, hogy erre még nem is gondoltál, de bármerre is járunk, bármilyen netes szolgáltatás használunk, digitális lábnyomainkat örökre otthagyjuk a szervereken. Logok és fórumok, eltárol levelek és kommentek, bejegyzések és fiókok… Internetezésünk évei alatt annyi nyomot hagyunk magunk után, hogy a hálóról eltűnni lehetetlen. 

Ahogy egyre bölcsebbé válunk sok mindent máshogy látunk, gondolunk, sőt bizonyos múlt béli cselekedeteinket kifejezetten szégyenlünk. 
Ez így van a virtuális világban is, ahol a tinédzser korosztály a közösségi életét éli. Ha kipakolsz magadról mindenféle képeket, videókat a Facebookra, vigyázz, mert lehet, hogy egyszer még cikis helyzetbe kerülhetsz miatta. 
Képzeld el, hogy épp állás interjúra készülsz egy Multi céghez, és egy komoly, megbízható ember benyomását szeretnéd kelteni. Mikor a HR-es ügyintéző leellenőriz téged a Facebookon, ahová cenzúrázatlanul posztoltad ki a hétvégi bulikról a képeket, sőt még azt is leírtad, hogy hogy utáltad az előző főnöködet... Hát, lehet, hogy nem téged fognak választani... Életed párja sem feltétlen örül neki, ha a Facebookon egy egész fénykép album szerepel a régi barátnőidről. 

Nekünk szülőknek ez is a feladatunk, hogy a Facebook helyes használata során erre is felhívjuk gyermekünk figyelmét!

2015. szeptember 15., kedd

Egyéb veszélyek az interneten, azaz nem minden az aminek látszik

Nem is gondolnánk (mi szülők akik esetleg nem használunk rendszeresen közösségi oldalakat) hogy milyen veszélyes ha valaki szóba elegyedik idegen emberekkel. Míg megtanítod a kamasz gyermekedet, hogy mikor közlekedik az utcán idegenekkel ne álljon szóba, de vajon azt tudja e, hogy mikor az interneten "közlekedik" akkor se tegye ezt meg? 
Ne legyünk naivak,  valóban rengeteg pedofil és rosszakaró ember leskelődik ártatlan gyerekekre a világ hálón. Ezek az emberek persze nem azt írják magukról, hogy: Hahó itt vagyok, egy kopaszodó, 50-es, pocakos ember vagyok, aki vágyom a tizenévesek társaságára!" Ha így lenne könnyű lenne a dolgunk. Egy teljesen más személyiséggel jelennek meg a világ hálón, szépnek, fiatalnak, vonzónak adják ki magukat, akivel szívesen áll szóba az áldozat.
Nekünk szülőknek a feladatunk és felelősségünk, hogy ezekre a veszélyekre felhívjuk a figyelmet.
Íme egy példa ami akár a te gyerekeddel is megtörténhet:

„Kinga az okos, jó tanuló, szófogadó gyerek egyik pillanatról a másikra változott meg. Elhanyagolta magát, alig érdekelte valami, ritkán járt el otthonról, leromlott a tanulmányi eredménye és minden szót harapófogóval kellett kihúzni belőle. A szülei először azt gondolták, hogy mindez a kamaszkor természetes velejárója, de amikor a lányuk már aludni sem tudott, nyomozni kezdtek. Kiderült, hogy Kinga összeakadt az interneten egy felnőtt férfival, aki eleinte csak barátkozott vele, de egy idő után már látni is akarta a lányt a web kamera segítségével, majd arra kérte Kingát, hogy vetkőzzön le és végezzen önkielégítést. Kinga ekkor már szerette volna megszakítani a kapcsolatot, de a férfi megfenyegette, hogy közzéteszi a beszélgetéseiket az iskola honlapján..."

Következő alkalommal a "digitális lábnyomról" fogok írni! Tarts velem...

2015. szeptember 14., hétfő

Internet pornó és a fiatalok


Felirat hozzáadása
Az internet-pornó tudományosan kimutatva a droggal hasonló kémiai folyamatokat indít be az agyban, és bizony nagyon hamar függővé válhat tőle az ember. Legyen az 12, 14, 17 vagy 50 éves. 

2015. szeptember 13., vasárnap

Az internetet használhatjuk rosszul, túl sokat vagy aljas célra, csak egyet nem tehetünk: hogy egyáltalán ne használjuk!




A fiatalok problémáinak okozója a környezet maga, amelyben ma élünk. Ahol az internet adta lehetőségek kinyitják előttünk a világot! Ez egyrészt fantasztikus, hogy olyan dolgok kapcsán válhatunk szakértővé, amiről internet nélkül még csak nem is hallhattunk volna.