2015. november 8., vasárnap

A családi szerepek kisbabával



A családi szerepeket, már a házasságkötés előtt érdemes átbeszélni. A házastársak alkotják az alapját a későbbi családnak, és az ő közösségükből épül fel a társadalom. Gyermekszületésnél előfordulhat, hogy, elmosódnak a határok, mivel az első gyermek érkezésével egy hatalmas változás történik, az addigi jól kialakult rendszerben. Az feleség már nemcsak a férj odaadó társa, hanem a gyermek anyukája is egyben, ugyanígy a férj is új szerepet kap: apuka is lesz egyben. 



A megszokott életritmus felborul, és egy harmadik személy lép a színre, akivel az addigi otthont, szeretetet, figyelmet meg kell osztani, ami azért egyáltalán nem esik a friss szülők nehezére. A figyelem alaposan a babára terelődik eleinte, meg kell tanulni ellátni, meg kell szokni az új élethelyzetet, és egy teljesen új rendszert kell kialakítani. Ez nem megy mindenhol zökkenőmentesen. 


A baba érkezésével minden
addigi rendszer felborul

Előfordulhat, hogy az anyukának nincs ideje, energiája főzni, bevásárolni, inget vasalni, takarítani. A férj fáradtan hazamegy a munkából és az látja, hogy a lakás rendetlen, vacsora nincsen, az addig tipp-topp felesége karikás szemmel, rendezetlen külsővel próbálja megnyugtatni, a fél napja ordító szerelmük gyümölcsét, és még ahhoz is fáradt, hogy beszélgessenek egy kicsit. Ez az időszak azonban elmúlik kinél előbb, kinél kicsit később, és szép lassan kialakul egy új életritmus. Ebben a nehezebb szakaszban nagyon fontos a tolerancia, a megértés és a türelem gyakorlása mindkét fél számára. 

Néha azt érezzük,
hogy összecsapnak a hullámok felettünk

Amint ez az intenzív szakasz véget ér, és már kezd a baba ritmusa kialakulni, akkor érdemes egy kicsit visszarendeződni. Fontos, hogy az anyuka újra törődjön az otthonával, az étel készítéssel, és nem utolsó sorban önmagával. Még ha egy újszülött babával van otthon az ember, akkor is fontos, hogy normális ruhában, (lehetőleg ne köntösbe, vagy szakadt mackónadrában) mosott hajjal lássa el az otthoni teendőket. Ez a testnek, léleknek egyaránt jót tesz, sőt a gyermekágyi depresszió is elkerülhető egy kis odafigyeléssel. A gyermek ellátásának a feladatára is rányomja jótékony hatását, hiszen a gyerek megérzi, ha azt is ha az anyuka lelkileg jó állapotban van. Nem mellékes az sem, hogy a férj sem azt látja mikor hazajön, hogy egy rendezetlen feleség várja otthon. 


Anyuka, mint superwoman

Néhány túlélési technika, ha nagyon nehezen megy a gyermekágyi időszak: 


  • Kérj segítséget. Nagymama, barátnő, szomszéd, segítő ha egy bevásárlást, vagy egy ebédkészítést elvállal, máris könnyebb a napod.
  • Ha nehéz volt az éjszaka, aludj mikor a gyerek végre elaludt. Ne zavarjon, hogy épp ezer dolgod van, nem tudhatod, hogy milyen éjszaka vár rád, úgyhogy ki kell használni az időt. 
  • Ne légy maximalista! Ha azelőtt minden gyönyörű rendben volt otthon, tisztaság, vasalt ruhák jellemezték a lakásodat, akkor ezt most próbáld meg elfelejteni egy időre. Nem érdemes becsavarodni azért mert minden feladatot nem tudsz tökéletesen ellátni. 
  • Törekedj arra, hogy mielőbb kialakíts egy rendszert.  Ha a fürdetés, fektetés, nagyjából ugyanabban az időpontban van, ugyanazokat a műveleteket végzed a  fürdetésnél, öltöztetésnél, az akkora biztonságot nyújt a babának, hogy kiegyensúlyozott lelkiállapota miatt, az alvás is nyugodtabb lesz. 
  • Ha úgy érzed, hogy már nagyon elfáradtál abban, hogy egész nap "anyuka" vagy, lépj le egy kicsit. Hívj valaki vigyázót és sétálj egyet a férjeddel, barátnőddel, újra élvezd, hogy más szereped is van az életben. Jót fog tenni, könnyebben látod el ezután a feladataidat. 
  • Kérj tanácsokat! Ha bizonytalan vagy kérdezd a barátnődet, anyukádat, vagy akiben megbízol. Segítenek a tanácsok a görcsölés elkerülésére. 
  • Ne frusztráljon ha valaki jobban csinálja. Mindenki találkozik olyan anyukával, aki mindent mindenkinél jobban csinál, sőt a gyerekük is mennyivel ügyesebb. 
Ez, az egyébként nagyon boldog időszak segít a házaspárokat még inkább összekovácsolni, hiszen ezek a családdá válás első lépései.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése